mandag 8. juni 2009

EU-parlamentet - med et tøysevalg

I helga har over 300 millioner av EU-borgere hatt mulighet til å velge representanter til EU-parlamentet. Her tas stadig flere viktige avgjørelser for EU borgerne, som direkte innvirker på deres hverdag. Allikevel vet store deler av EU-borgerne ikke engang at det er valg, og enda færre gidder stemme. Valgdeltakelsen er faktisk så lav at det for meg virker som om EU burde gå seg selv nøye i sømmene. For når EU parlamentet fylles opp opp med en ikke neglisjerbar andel representanter som vil oppløse EU, eller ihvertfall redusere makt, innflytelse og utvidelse- da er det noe spinnhakkande galt. EU-parlamentet har forøvrig 736 seter, antall seter er justert etter folketall- Tyskland har følgelig flest med 99 mens f.eks Danmark som er litt større enn Norge har 13.

Radikale fra både venstre og høyre, samt representanter fra små miljøpartier, svenskenes sympatiske(?) Piratparti (ThePirateBay-fans mfl) og britiske unionsmotstandere er blant de som neste årene kan kose seg med fin lønn og avgjøre hverdagen til flere hundre millioner mennesker.

Norge har også fått en representant- Fransk-Norske Eva Joly (mest kjent for å ha gjort en kjempejobb mot koorupsjon og så ha latt det gå til hodet på seg) ble valgt inn for et fransk miljøparti- gratulerer. Hennes kampsak- fjerning av skatteparadiser kan bli en viktig seier for både miljø og rettferdighet.

Piratpartiet
DB VG VG TV2 VG DB

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar