torsdag 14. oktober 2010

Hva skal man gjøre med barn som oppfører seg som voksne?

Oppdatert 12.11: Straffene er klare


Enda en gang er "barnevernsbanden" på sørlandet (Kristiansand) i overskriftene. Denne gang gjelder det rømning fra barnevern og mulig bruk av kniv som trussel i den forbindelse.... det kunne like gjerne vært væpnet ran, vold, narkotika eller andre alvorlige forhold. begått av det vi juridisk anser som barn, gutter i alderen 14-16 år (hovedsaklig).

Veien til hjelp virker lang og komplisert. De er for unge for vanlig fengsel, men virkemidler beregnet for barn fungerer åpenbart heller ikke for tenåringer som ruser seg, væpner seg og ikke har respekt for noe eller noen. Hvilke alternativer har man?

1. Fengsel. Dette løser problemet på kort sikt-for samfunnet, men har noen tro på at dette hjelper barna-eller samfunnet på lang sikt?
2.Barnevern. Fungerer ikke idag. Skal dette fungere må det åpnes for andre virkemidler.
3. Gjøre "ingenting" og vente til de er 18 og kan burdes inne. Ingen løsning-liv kan gå tapt i mellomtiden og samfunnet kan ikke kspetere slik oppførsel, de som bor i Kristiansand har rett på trygghet de også, om de kjører buss eller jobber i bank eller barnevern.

Systemet mangler rett og slett virkemidler for disse ekstreme tilfellene- alle husker vel den forferdelige "tortursaken" i Haugesund, hvor ungdommer med tilsvarende bakrgunn/problemer var involvert. La oss håpe det ikke går så lang med disse før man finner ut hva som må/kan gjøres....

10.nov kan vi også lese om unge/barn som brukes som selgere og kurerere av narkotika av kyniske bakmenn i Oslo....


MEDIA
vg vg tv2 tv2 tv2tv2tv2 vg vg