lørdag 19. desember 2009

M*A*S*H tilbake på norske TV skjermer


Det som av mange regnes som en av de aller beste TV-seriene noensinne, M*A*S*H er endelig tilbake på norske skjermer. Må innrømme at jeg er litt usikker på hvor lenge serien har gått nå (kanskje en av Dere som leser nå vet?) men den går ihvertfall på TV2 Zebra :)

M*A*S*H var en media franchise, produsert i ulike former fra 1968 til 1986. Rettighetene eies av 20th Century Fox og historien handler om tre karakterer som tjenestegjorde på det oppdiktede feltsykehuset 4077th under Koreakrigen. Den opprinnelige historien har Hawkeye Pierce i hovedrollen. Senere spin-offs involverte karakterer fra serien mens handlingen ble lagt til etter krigen. Men alle versjonene passer inn i genrebetegnelsen svart humor og involverte medisin i en dominerende rolle ettersom de fleste rollefugurene var leger.

Franchiset sluttet med TV-serien Trapper John, M.D. 4. september 1986. Per 2007 er det ikke gjort noe forsøk på en reprise av serien. Men en gruppe fans eksisterer fremdeles og 20th Century Fox har hatt betydelig suksess med å selge både filmen og serien på DVD.

M*A*S*H begynte med en roman, MASH: A Novel About Three Army Doctors skrevet av Richard Hooker basert på hans egne opplevelser som kirurg på Mash-enheten 8055. Romanen ble publisert i 1968 og fikk flere oppfølgere.


TV-serien er den best kjente delen av M*A*S*H-franshiset og ble rangert som nummer #25 i TV Guide's «TV Guide's 50 Greatest TV Shows of All Time.



MEDIA OM TV
VG-Matt lblanc tilbake på skjermen
VG-Seinfeld tilbake
TV2 TV2