mandag 15. november 2010

Niqab/Burka forbud, ja eller nei?

Ifølge VG er det full splittelse i Ap`s stortingsgruppe i synet på et eventuelt niqab/burkaforbud.

Niqab og burka hindrer vår jobb med likestilling. De damene som går med dette, er uintegrerbare. Identiteten deres er borte. De er ingen. De kan ikke fungere på en arbeidsplass når man ikke kan se verken ansiktet deres eller mimikken når de prater, sier stortingsrepresentanten (Lise Christoffersen) til VG Nett.



Tidligere innvandringspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Arild Stokkan-Grande, er mer bastant:

- Niqab og burka har ingen ting å gjøre i et samfunn som ønsker å være verdens mest likestilte. Vi bør bestrebe oss på å fjerne slike kvinneundertrykkende elementer. Spørsmålet er hvordan vi gjør det, sier han til VG Nett

Så kan man njo lure-skal et evt forbud gjøres utelukkende på religiøst grunnlag? Eller skal man ta den "praktiske" vrien og si at det ikke er lov å dekke seg til slik at man ikke kan identifiseres på offentlig sted, slik Frankrike har gjort?? Hva da med varme soldager og caps+solbriller, skal det være forbudt?

26 kommentarer:

  1. Niqab- og burkabruk bør fortest mulig forbys fordi det ikke er noe som hører til offentligheten,tvert imot.

    For de som måtte lure:

    Offentlig:Som gjelder alle, hele samfunnet

    Offentlighet:Publikum; åpenhet

    Og alle ser at det er forskjell på capts + solbriller en sommerdag, eller finlandshette en varm sommerdag.

    SvarSlett
  2. Trodde by-/politivedtektene i Oslo allerede forbød å oppholde/bevege seg i det offentlige rom med tildekt ansikt. Har denne vedtekten blitt opphevet? Isåfall når? Og hvorfor? Tviler på at jeg får kle meg somm jeg vil i Oslo/Norge. Kler jeg _av_ meg kommer nok politiet, og dekker jeg meg til, kommer politiet. Kan nok ikke ikle meg hvilke som helst politiske gevanter heller, for da kommer ihvertfall politiet.
    Men så er jeg også bare Norsk...

    SvarSlett
  3. Burka fungerer godt i et samfunn der kvinnens plass er å tilfredstille mannens og familiens behov. Et slags slavekontrakt som ikke inkluderer muligheten til et selvstendig liv med valgmuligheter innen arbeid og fritid.

    Her i Norge har kvinner en helt annen posisjon. Mulighetsrommet er meget stort. Kvinner tar posisjoner innen alle typer arbeid og i virke for øvrig.

    Så spørsmålet man må stille seg selv er; kunne du tenkt deg å bli ledet av et menneske du aldri ser? Din nærmeste leder? Konsernsjefen? Utenriksministeren? Statsministeren?

    Burka befester den kulturelle slavekontrakten av den enkle grunn at ingen vil kunne respektere et individ som ikke opptrer som et individ.

    SvarSlett
  4. Her er det nok ikke mangel på lover som er problemet, men mangel på politisk vilje til å håndheve disse ovenfor en liten gruppe mennesker som har greid å overbevise våre myndigheter om at de er spesielle, og at de derfor er hevet over loven.

    SvarSlett
  5. Burka og lignende plagg bør absolutt være forbudt i Norge. Nå må vi slutte å legge oss flate for alt dette tøvet som kommer fra disse muslimene.
    Vi må verne om vår kultur og vårt demokrati. Kvinneundertrykkelse i form av tildekking med klesplagg fra ørkenen hører ikke hjemme her. Vil de dekke seg til, så er det masse fine luer og hatter å få på markedet.
    Kari

    SvarSlett
  6. Tipper flere av de rød-"grønne" landssvikerene hadde reagert om folk startet å gå rundt iført finlandshette hele dagen..


    Hva hadde muslimske drosjesjåfører sagt om jeg kom bort til taxien hans iført finlandshette?

    SvarSlett
  7. Et eventuelt forbud bør ikke skje på religiøst grunnlag men på et kommunikasjonmessig grunnlag. Et åpent og inkluderende samfunn fordrer at vi kan se ansiktet til den vi snakker med. Hørselshemmede som er avhengig av bl.a. munnavlesning vil få store problemer i møte med kvinner i niqab eller burka. Da sier det seg selv at disse ikke kan ha yrker hvor man yter tjenester. Så jeg støtter stortingsrepresentant Lise Christoffersen. Informasjon og saklig begrunnelse er veien å gå for å få forståelse og aksept for et forbud.

    SvarSlett
  8. "Hva da med varme soldager og caps+solbriller, skal det være forbudt?"

    Varme soldager blir neppe forbudt. Foreløpig kan vi ikke gjøre noe med været.

    SvarSlett
  9. er ikke for burka,men er heller ikke for forbud. la mennskene kle seg som de vil,det er ingen problem i mange andre land,så hvorfor norge?? det er ingen tvang,slik fleste kvinnene sier,så hvorfor skal norge lære dem hva som er best for dem.la disse mennskene leve i fred

    SvarSlett
  10. Det handler ikke om hva som er best for dem eller ei, det er ikke alltid det handler om sympati og cry cry for muslimer, noen ganger er det enkelt og greit standarder som den vestlige verden setter.

    SvarSlett
  11. Se hva som står i den første kommentaren om offentlgihet så skjønner du at dette for en gangs skyld ikke handler om å tilpasse samfunnet for muslimer, men for å sette seg en standard på forskudd.

    SvarSlett
  12. Det handler om det offentlige rom, og der skal norske regler og tradisjoner om identifikasjon gjelde.

    Vi har allerede sørget for at statsforfatningen er ødelagt i og med at vi har tillatt tilbedelse av en annen gud med støtte.

    Så vi stopper der.

    SvarSlett
  13. Å samstille burka problematikken med f.eks sillikon bryster m.m. må være en særnorsk "innstilling" fremmet fra noen av de store "tenkerene" som Kari Helene Partapuoli...

    Burka er noe man blir PÅPRAKKET enten av GUD (dersom man tror på henne...) eller påtvunget av tradisjon og regler i ymse muslimske land.

    Disse reglene er ikke endel av det norske samfunnet, eller Norske normer. Personlig synes jeg burka er langt mer kvinne undertrykkende enn f.eks sillikon som kvinner faktisk velger å operere inn selv. Er mot sillikon selv men dette er et personlig valg...

    SvarSlett
  14. Folk må da få gå med hva pokker de vil. Dette er ikke en diskusjon om klær eller religion, men en dårlig skjult kampanje mot utlendinger generelt. Skal man mene noe er det iallefall enklere at man kaller en spade for en spade.

    Ser forøvrig fram til vårens kolleksjon av offshore-burka.

    SvarSlett
  15. Ja til forbud! Får vi gå med Balaklava offentlig?
    Nei. Da er vi mulige ranere. (Balaklava = Finnlandshette).
    Sikkert dumt å bringe dette opp, men ideen er lik. Jeg synes at Niqab/ Burka er diskrimenerende og bør forbys av den grunn.

    SvarSlett
  16. Burka burde være forbudt i Norge.
    Ikke fordi det er diskriminerende og kvinneundertrykkende,
    men fordi DETTE ER NORGE!!!!!!!

    SvarSlett
  17. Nå skal Anti-rasistisk av en eller annen grunn blande seg inn, selv om dette ikke har noe med hverken rase eller rasisme å gjøre.

    På en særdeles usaklig og demagogisk måte i beste provoserende SOS - rasisme stil:

    Antirasistisk Senter anser følgende praksiser for å være «kvinneundertrykkende», og mener at også disse må forbys dersom man skal følge forbudslinjen til enkelte i Aps intergreringsutvalg:
    Silikonbryster
    Kirurgiske inngrep gjort av skjønnhetsmessige årsaker
    Playboy, Penthouse osv.
    Missekonkurranser
    Reklamer med lettkledde kvinner
    Strippeklubber
    Sminke
    Slankekurer
    Høye hæler
    Hjemmeværende kvinner
    Tradisjonen med at kvinner tar ektemannens etternavn
    Tradisjonen med at barn stort sett får fars etternavn
    Tradisjonen med at far leder datter til alter
    Begrepet nordmann

    Anti - rasistisk senter sammen med SOS rasisme og de Rødgrønne har skapt mer splid og rasisme en Vigrid og andre gupper noensinne klarer.



    Dessuten har de uansett ikke noe i denne debatten å gjøre, det er vel mangel på hendelser og PR, men hva annet er å forvente av søstergruppene til Tjen Folket og NKP.

    SvarSlett
  18. Idioter er det mange av etterhvert i Norge. Synd å måtte si det, men vi alle er ikke importert heller ...

    Forbud mot heldekkende burka etc. er helt på sin plass fordi identiteten til personen skjules.

    Forbudet er ikke mot religionen, men påkledning som skjuler identiteten til personer. I dagen samfunn hvor de fleste terrorister stammer fra Islam praktiserende land så har en intet valg i slike saker mht. forbud mot klær/effekter som skjuler personer.

    Politikere som ikke klarer å skille mellom påkledning som skjuler identiteter og silikon imp. burde kanskje vurdere å studere litt til....

    SvarSlett
  19. Jeg skjønner meg ikke på folk som velger å kommentere en sak som denne med: "Hva da med varme soldager og caps+solbriller, skal det være forbudt?" Jeg håper dere ser forskjellen? Jeg begynner å bli drittlei alt som skal forendres til det dåligere for oss, til fordel for alle som kommer hit. Mange av mine venner er fra andre land, jeg er fra Sverige. Jeg ville aldri komme hit til Norge og begynne å kreve at ting skal forendres fordi jeg hadde det annerledes hjemme. Ingen av mine venner fra bl.a. Irak, Pakistan eller India ville ha stått på Stortinget og sagt at de ville at Norge skal innføre ditt og datt. Helt teit spør du meg.
    Men så fort du sier noe så kommer folk og roper rasist. Ingen f-n tør jo si noe i dag.
    "Vi må bli et multikulturelt samfunn". Bull-sh-t. Inget sted i verden kommer noensinne bli et multikulturellt samfunn.
    Ikke så lenge man vil undertrykke kvinner så som dette. Horribelt.

    SvarSlett
  20. Diskusjonen om forbud gjelder nå i det offentlige rom ikke et altomdekkende forbud (selv om jeg personlig kunne støtte et slikt forslag også). Å sammenlikne det burka med silikonpupper viser bare hvor lite reflekterte de antirasistiske talspersonene er. Trangsynte og red for at noe skulle støte våre nye landsmenn. Gud (eller Allah) forby slikt. Vi vet jo alle hva som skjer da....neon må drepes for å få gjenopprettet æren. Det er ingen sammenheng mellom burka og silikonpupper whatsoever. Bortsett fra at det trolig er like lite populært å flashe pupper (silikon eller ei) i det offentlige rom enn det er å skjule annsiktet sitt. En sammenlikning mellom burka og en finnlandshette e.l. er derimot legitmimt. Tror du raskt blir bedt om å ta deg av en finnlandshette skulle du hatt et ærend i banken feks. Det de antirasistiske bevegelsene ikke forstår er at de søtter muslimer til å forbli i steinalderen hvor de er uopplyste, utøve undertrykking av kvinner og å rope stigmatisering og verre dersom de blir kritisert for hver lille og store ting eller ikke får viljen sin. Dersom det dette er et forsøk på et feministisk framstøt der de mener silikon er et produkt "påtvunget" av mannen er det fullstendig feilslått.

    SvarSlett
  21. Anbefaler alle å lese Ayan Hirshi Ali sine to bøker. Spesielt Antirasistisk senter, SOS, rødgrønne etc. Da kan de lese om hva de egentlig støtter...fortalt fra en på insiden som vet så utrolig mer enn de tror de vet. Per dags dato er disse gruppene like uopplyste som muslimene selv.

    SvarSlett
  22. Kari Helene Partapuoli kaller seg Social Anthropologist og det er vel ingen som kan ta denne kvinnen alvorlig. Jeg har sjelden lest slike idiotiske argumenter som hva hun kommer med. Hun er en skam for oss kvinner som kjempet for kvinnenes rettigheter i vår ungdom. Les hennes Curriculum Vitae, hva har hun fullbrakt i sitt liv? Hun er en PR kåt Besserwisser som blander seg opp i alt mulig, slik at hun blir omtalt i mediene.

    SvarSlett
  23. Kari Helene Partapuoli,har aldri hørt om navnet engang,men dette har hun nå tenkt å gjøre noe med ,kan jo ikke være så gamle jenta med såpass lite gjenomtenkte argumenter,det blir så alt for barnslig.

    SvarSlett
  24. Det er akkurat det samme som Taliban gjorde i Afghanistan. De bestemte hva kvinnere skal ta på seg. Her bestemmer vi hva kvinnere ikke skal ta på seg. Å forbi Niqab eller Hijab er helt det samme å pålegge Niqab eller Hijab.

    SvarSlett
  25. Niqab? Det forutsettes at folk vet forskjellen mellom Hijab og Niqab.
    Hvor mange kvinner er i Norge som går med niqab? Det er selvsagt ikke mer en ti tall (maks 100) kvinnere i hele Norge.
    Da tar vi opp temaer er til debatt som gjleder kun 100 personer i Norge. La oss si at det er et problem. Men har vi ikke samfunnsproblemer som er alvorligere enn niqab hvis vi ikke mener å kritisere Islam hver dag på en eller annen måte.

    SvarSlett
  26. "Det er akkurat det samme som Taliban gjorde i Afghanistan. De bestemte hva kvinnere skal ta på seg. Her bestemmer vi hva kvinnere ikke skal ta på seg. Å forbi Niqab eller Hijab er helt det samme å pålegge Niqab eller Hijab."

    - Ikke enig, vi har bør sette en standard mellom å skjule seg helt å stå helt klin naken. På samme måte som vi ikke godtar drikking offentlig, betyr ikke det at vi ikke godtar at folk dikker alkohol.

    "Niqab? Det forutsettes at folk vet forskjellen mellom Hijab og Niqab.
    Hvor mange kvinner er i Norge som går med niqab? Det er selvsagt ikke mer en ti tall (maks 100) kvinnere i hele Norge.
    Da tar vi opp temaer er til debatt som gjleder kun 100 personer i Norge. La oss si at det er et problem. Men har vi ikke samfunnsproblemer som er alvorligere enn niqab hvis vi ikke mener å kritisere Islam hver dag på en eller annen måte."

    - Går ut i fra at du mener det ikke er ett problem siden det er så få som bruker det? Muligens, men det er ikke sikkert det er samme situasjon om 10 år, eller mindre.

    Om det kun er ett fåtall som bruker det, er det selvsagt ikke noe stort problem. Men av og til er det bedre å være på forskudd å sette seg i respekt med en gang eller hva?

    SvarSlett